Ağ Güvenliği Nasıl Sağlanır

  • Anasayfa
  • Ağ Güvenliği Nasıl Sağlanır

Günümüz teknolojisinin gelişmesi ve bilgisayarların yaygınlaşması sonucunda bilgisayar ağları, ağ yapısının bel kemiğini oluşturur ve zarar görmesi halinde ciddi sorunlara yol açabilir. Bilgisayar ağları için en büyük tehditler siber saldırılar ve bilgisayar virüsleridir. Ağ güvenliğinin bir bütün olarak düşünülerek güvenliğin toplu bir şekilde sağlanması gerekmektedir.

Virüslere Karşı Güvenlik Önlemi

Kullanılan bilgisayarlarda virüsleri önlemek amacıyla alınabilecek en büyük tedbir Antivirüs programlarıdır. Antivirüs virüsleri engelleyen yazılım programlarıdır. Virüsler en çok http, ftp, e-mail yoluyla bilgisayarlara bulaşmaktadır. Bu sebeple antivirüs ilk olarak ağ geçidine yönlendirilmektedir. Ağda tarama yapılmasının ardından gerekli yönlendirilmeler yapılmaktadır. Böylelikle dışardan gelebilecek virüs tehditlerine karşı bilgisayar ağı korunmuş olur. Kurumsal antivirüs koruması seçilirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Performans kaybına sebep olmayacak antivürüs programları tercih edilmelidir. Uluslararası sertifikalar sorulmalı ve tüm zararlı kodlara karşı tarama yapılarak etkisiz hale getirilmelidir.

Ağ Güvenliği

Virüslerin bir kısmından değil tamamından koruyan antivirüs programları tercih Edilmelidir. Seçilen antivirüsün merkezi raporlama yaparak otomatik güncelleme yapması gerekmektedir.

Saldırı Tespit Sistemleri

İnternetin yaygınlaşması ve web sayfalarının popüler hale gelerek trafiğin yoğunlaşması ile birlikte internet sayfalarına yapılan saldırılar artmakta ve ciddi sorunlara yol açmaktadır. Özellikle kurumsal firmaların açık tuttukları mail, database, DNS gibi sunucular saldırılara maruz kalmaktadır. Bu noktada saldırı tespit sistemleri internet güvenliği için oldukça vazgeçilmez hale gelmektedir. Saldırı sistemleri sunucu tabanlı ya da ağ tabanlı olabilmektedir. Ağ tabanlı sistemlerin görevi, kurumların kullandığı ağa yönlenen trafiği algılayarak gelen veri paketlerinin içeriğini sorgulayarak bir saldırı girişimi olup olmadığını kontrol etmek. Herhangi bir atak varsa bu atakları keserek sistem yöneticisini bilgilendirmektedir. Sunucu tabanlı sistemlerin görevi ise, bulunduğu sunucuya yönlenen trafiği kontrol ederek ataklara cevap vermesidir.