E-Ticaret Analizi Nasıl Yapılır?

  • Anasayfa
  • E-Ticaret Analizi Nasıl Yapılır?

E-ticaret rekabet ortamının oldukça sık ve yoğun olduğu bir alandır. Bu sebeple rakiplerden önce geçmek adına hızlı ve etkili adımlar atmak gerekir. Bunun en iyi yöntemi ise rekabet analizi ve SEO’dur. Rakip e-ticaret işletmesinin neden kullanıcı trafiği çektiğine dair veriler toplanmalı ve SEO anahtar kelimeleri incelenmelidir. Öncelikle rakip işletmelerin listesi yapılmalı ve objektif olarak sıralanmalıdır.

Hedefte bulunan SEO anahtar kelimeleri karşılaştırılmalıdır. Aynı anahtar kelimeler var ise gerekli reklam çalışmaları yapılmalıdır. Ürün tedarikçileri arasında güvenilir referanslar bulunmalıdır. Kullanıcı yorumları takip edilerek, olumsuz yorumlara geri dönüş yapılmalı ve müşteri memnuniyeti sağlanmalıdır. Sosyal medya mecraları efektif kullanılmalıdır. Ürün çeşitliliği konusunda rakip ile mukayese ederek artırılmalıdır. SEO arama motoru optimizasyonuna önem verilmelidir.

E-Ticaret

Her firmanın, tüketicilerini ve operasyonlarını desteklemek için bir altyapıya ihtiyacı vardır. Sağlanan bu altyapı, e-ticaretin tüm özelliklerini destekleyecek tesisleri, ekipmanları ve iş süreçlerini içerir. Doğru altyapıyı seçmek operasyonların doğru ve verimli çalışmasına yardımcı olur. E-ticaret firmaları, maliyetleri düşük tutmak, Pazar payını artırmak ve hedef kitleyi genişletmek adına yüksek seviyede esneklik sağlamayı amaçlar.

Bir e-ticaret firmasının hangi konularda iyi olduğunu ya da eksik olduğunu fark etmesi sürekliliğinin artırır.

E-Ticaret Altyapı Sağlayıcıları Tarafından Bilinmesi Gereken 5 Kural

E-ticaret yapan her işletmenin özellikleri arasında bulunması gereken 5 önemli kural vardır.

Erişilebilirlik Her e-ticaret işletmesinin web sitesi, alt yapı sağlayıcısı kesintisiz çalışıyor olmalı.

Yedekleme

Web site alt yapısının yedeklenebilir olma özelliği bulunmalı.

Güvenlik Kullanıcılar için güvenli bir sistem oluşturulmalı. Bilgilerinin üçüncü kişiler tarafından ele geçirilmeyeceği garantisi verilmeli.

Şeffaflık ve Çeviklik Satıcı ile kullanıcı arasında güven unsuru bulunmalı ve kullanıcıların sorunlarına hızla geri dönüş sağlanmalı.

İşlemlerin Kolaylaştırılması Kullanıcıya basit ve zaman almayan bir sistem sunulmalı.