İndirim Oranları Nasıl Belirlenir?

  • Anasayfa
  • İndirim Oranları Nasıl Belirlenir?

İndirim oranları her iş kolunda farklı oranlarda gerçekleşir. Bunun nedeni sektörel bazda kar marjlarının farklı olmasıdır. Örneğin gıda sektörü ile giyim sektörü arasında çok farklı kar marjları vardır. Bu nedenle bu iki sektörün indirim oranları da farklıdır.

Giyim Ve Gıda Sektörlerinde İndirim Oranları Neden Çok Farklıdır?

Marketlerde bulunan gıda ürünlerinde bazen -20 aralığında indirim olduğunda ilgi çekici olabilir, fakat giyim ürünlerinde birçok kişi bu oranda bir indirimi cazip bulmaz. Bayi ve mağazaların hem kira hem de personel ve dekorasyon giderleri oldukça fazladır. Bu nedenle, ana şirketten satın aldıkları ürünlerin üzerine iyi bir marj ekleyerek satış yapmaları halinde kar elde etmeleri mümkündür, aksi takdirde zararlar hızla büyür ve iş sürdürülemez bir hal alır. Gıda sektöründe ise tüketim daha hızlıdır ve yüksek adetlidir. Üretici şirketler, kendileri veya dağıtıcı şirketler aracılığıyla marketlere sevkiyat yaparlar ve ürünlerin satışı marketlerde gerçekleşir. Aynı üretici şirket, aynı perakende satış noktasına bazen haftada 2 veya 3 kez sevkiyat yapar. Satış adetleri yüksek olduğundan ve rekabet de çok olduğundan kar marjları düşüktür. Az karla çok sayıda ürün satarak büyüme ve kar elde etme hedefleri vardır.

İndirim Oranlarını Sadece Maliyetler Mi Belirler?

İndirim oranlarını belirleyen bir başka unsur da ürünlerin satış noktasında satılmayı bekledikleri zamanla ilgilidir. Örneğin kış sezonunda mağazaya giren paltolar hala yeterince iyi bir hızda satılmadıysa ve reyonda yer kaplıyorsa, yaz sezonu ürünlerine yer açabilmek için bu paltolara ve onun gibi satışı yavaş olan diğer ürünlere çok ciddi, kışkırtıcı oranlarda indirim yapılır ve ihtiyacı olmayanların bile satın almaları teşvik edilir. Aynı şey son kullanım tarihi yaklaşan gıda ürünleri için de geçerlidir. Bazen çikolata fiyatlarının çok ciddi oranda düştüğünü görebilirsiniz. Bunun nedeni de son kullanım tarihinin yaklaşmış olmasıdır.