Oyunlar Hangi Programlama Diliyle Yazılır

  • Anasayfa
  • Oyunlar Hangi Programlama Diliyle Yazılır

Günümüzde oyunlar, hız kesmeden büyümeye devam eden ve birçok farklı iş sektörüne de ev sahipliği yapmaya başlayan bir sektör haline gelmiştir. Elbette oyunların en çok ihtiyacı olan sektör ise yazılımdan başkası değildir. Bunun sebebi çoğu oyunun çeşitli oyun motorları kullanarak oluşturulmasıdır. Elbette oyun motorları tek başlarına bütün oyunları oluşturmuyor. Oyunun içerisinde kullanılacak görseller, müzikler ve benzeri içeriklerin üretilip oyun motoruna aktarılması gerekmektedir.

Oyun Motorları

Oyunların içinde bulunan her şeyin bir uyum içerisinde çalışabilmesi için oyun motorları bazen sıfırdan kodlanır bazen de hali hazırda üretilmiş oyun motorları kullanılır. Oyun motorlarında kullanılan programlama dilleri değişkenlik gösterebilmektedir. Oyun motorlarını yapısal olarak beş parçada inceleyebiliriz;

  • Oyunun kod kısmının en büyüğünü oluşturan oyun mantığı. Oyun mantığı, oyununuzun ana işlevlerini içeren kod bölümüdür. Örneğin karakterin hareketleri bu kısımda kodlanır.
  • Oyunun görüntüsünü oluşturan render motoru
  • Oyun mantığı ile ilişkilendirilmiş sesler
  • Oyunun temel fizik kurallarına veya oyun içindeki fizik kurallarına uymasını sağlayan fizik motoru
  • Yazılım mühendisleri tarafından hazırlanmış oyundaki NPC (Non Player Character)’lerin hareketlerini kontrol eden yapay zeka

Popüler Oyun Motorları

Büyük şirketler genellikle kendi oyun motorlarını kendileri üretmeyi tercih eder ancak oyun sektörü büyük şirketlerden daha fazla indie (bağımsız) oyun üreticileri ile doludur. Kendi oyun motorlarını üretecek bütçeye veya kadroya sahip olamayan indie şirketler hali hazırda üretilmiş oyun motorları kullanırlar. Bu oyun motorlarından en popüler olanı Unity diyebiliriz.

Unity genellikle mobil oyunlarda kullanılan bir oyun motoru olsa da diğer platformlara da oyun üretebilmektedir. Ayrıca Unity hala geliştirilmeye devam etmekte, sık sık güncellemeler almakta ve daha verimli hale gelmektedir. Unity C/C++ dilinde geliştirilmiştir. Kullanıcıların Unity üzerinde oyun geliştirebilmeleri için C# diline hâkim olmaları gerekmektedir. Bahsedilmesi gerekilen diğer bir oyun motoru ise Unreal Engine’dir. Unreal Engine kullanıcıları ise C++ kullanarak oyun motoru ile etkileşime geçebilirler.

Diğer Seçenekler

Bir oyun yapabilmek için oyun motoru kullanma zorunluluğunuz yoktur. Herhangi bir programlama dilinde oyun yazabilirsiniz ancak bunun beraberinde getirdiği olumlu ve olumsuz tarafları olacaktır. Yine de çoğu programlama dilinin, oyun geliştirilmesinde yardımcı olabilmesi amacıyla oluşturulmuş kütüphaneleri bulunmaktadır.