Plugin Nedir?

Programlarda hızlı işlem yapmak için yardımcı olarak kullanılan butonlar, ikonlar vb. eklentilerdir. Yani yazılımın veya programın sahip olmadığı ekstra özellikleri kazandıran işlevsel eklentilerdir. Örneğin bir yazılım veya grafik programında resim üzerine yazı yazma, biraz gölge ekleme ya da perspektif gibi işlemler yapılmak istenir. Fakat bu işlemler dakikalarca sürebilmektedir. Plugin yardımı ile bu işlemlerin tümü birkaç dakika da yapılmaktadır. Pluginler kodlama ile yazılmaktadır. Kodlama dilleri hakkında genel bilgi ve pratiğiniz olmalıdır. Plugin yazmak için java diline hâkim olmak gerekir. Çünkü birçok uygulama yani eklentiler java tabanlı olduğu için bu kodlama diline hakim olunmalıdır.

Pluginler Nasıl Temin Edilir?

Plugin denildiğinde akla direk eklenti paketleri gelmektedir. Çünkü kullanıcıyı ekstra uğraştan kurtaran yazılımsal paketler topluluğudur. Plugin gibi eklentiler ücretli veya ücretsiz şeklinde yazılım güncellemesi resmi web sayfasından temin edilmektedir. Genellikle duyurular kısmında da ilan verilir.

Pluginler Nerelerde Kullanılır?

Pluginlerin kullanım alanları ise; web sayfaların admin panelinde yeni ekle, şimdi kur vb. gibi eklentileri ekleyerek kullanıcıya yardımcı olur. Oyunlarda açılış sayfalarının menü kısımları ve Mobil telefonlar için hazırlanan uygulamalarda butonlar ve görsel ikonlar plugin yardımı ile hazırlanmaktadır.

Plugin Nasıl Yüklenir?

Web sayfalarına plugin dosyaları FTP(File Transfer Protocol) yardımı ile yüklenmektedir. Plugin dosyaları genelde java dili ile hazırlanmaktadır. Uzantıları da jar şeklindedir. Bilgisayardan FTP ile internet üzerinden bağlantı sağlandıktan sonra dosya içine atılan pluginler web sayfasına yüklenir ve eklentiler kendiliğinden aktif olurlar. Daha sonra admin sayfasına gidilerek kullanıcı tarafından istenen işlemler yapılmaktadır.