Web sitesi yazılımlarını, ilgili alanda öğrenim görmüş ya da kişisel merakı ile bu alanda kendini geliştirmiş “Web Yazılım Uzmanları”, “Web Tasarımcılar” ve “Web Masterlar” yapar. Aslında üçü de aynı anlama gelir fakat farklı isimlerle anılabilmektedir.
Bir web sitesi oluşturabilmek için bir ya da birden fazla kodlama diline hakim olmak gerekiyor. Örneğin; web sitesi için en temel kodlama dili olarak HTML gösterilebilir. Çünkü web sitesinin sunum kısmındaki ögeleri HTML ile oluşturmak yani tasarlamak mümkün. Bunun yanı sıra sadece görselden ibaret olmayan bir takım işler için de farklı kodlama dilleri devreye girmektedir.
Peki, bir web sayfasının görsel tasarımından farklı işleri yapan kodlama dilleri tam olarak ne yapar? Özetlemek gerekirse; kullanıcıdan alınan verilerin işlenmesi, saklanması, saklanan verilerin tekrar kullanıcıya sunulmasını sağlar. Bu mekanikleri sağlayan kodlama dillerine örnek olarak PHP, ASP.NET, C#, Phyton vb. kodlama dilleri gösterilebilir.
Web master olabilmek için okula gitmek şart değildir. Gerekli eğitim materyallerine internet ortamında kolaylıkla ulaşılabilir. Fakat tabi ki web master olabilmek için gidilebilecek okullar ülkemizde mevcuttur.
Lise aşamasında; meslek liselerinin bilişim teknolojileri bölümünü tercih edebilirsiniz. Üniversite ortamında Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Programcılığı hatta Bilgisayar Öğretmenliği bölümlerini tercih edebilirsiniz. Unutmamak gerekir ki web master olmak; sürekli yeni kalmak ve yeni çıkan teknolojileri takip etmekle mümkün olur. Çünkü günümüzde sürekli olarak yazılım sektöründe gelişmeler yaşanmaktadır.
Özetle; bir web sitesi için ara yüz gereklidir. HTML bu ara yüzü, diğer kodlama dilleri web sitesi için gerekli olan yazılımı sağlar. Yukarıda örnekleri verilen kodlama dillerinden HTML’e ek olarak en az birine daha hâkim olan kişiler web sitesi yazılımı yapabilir.
Projeniz ile ilgili veya web sitenizde takıldığınız alanlar ile ilgili şimdi teklif alın
WordPress ve WooCommerce İçin Hazırlamış olduğum Eklentiler