WordPress Child Theme

Her yazımda wordpress, tema ve eklentilerin güncellenmesi gerekliğinden bahsediyorum. Bazı site sahipleri temalarında ufak birkaç düzenleme yapmak istiyor. Bu yaptığımız güncellemeler temamıza gelen bir güncelleme ile siliniyor. WordPress tema ve eklenti güncellemesinde mantık tüm kodların silinerek tekrar sunucuya yüklemesi ile çalışmakta. Şimdi WordPress Child Theme nedir nasıl kullanılır bakalım.

Child Theme Nedir?

Yeni yayınlanmış bazı temalarda child theme görürsünüz. Child tema mantığı ise ana dizindeki tema kodlarından düzenleme yaptığınız dosyaları ayırmak. Bir güncelleme geldiğinde aktif olan child tema değil ana tema güncellenmekte. Child theme içerisinde genelde functions.php ve style.css dosyalarını görürsünüz. Bu iki dosya ana temadaki aynı isimdeki çalışmaları iptal etmezler ikisi de aynı anda okunur. Child tema içerisine ana temanızda örneğin header.php dosyasını çekerseniz artık Child tema içindeki header.php dosyasındaki değişiklikler sitenizde görülecektir.

Wordpress Child Theme

WordPress Child Theme Nasıl Oluşturulur?

Öncelikle wp-contentthemes dizinine temadi- child isminde bir klasör oluşturun. Bu klasörün içerisine  style.css dosyası oluşturun ve aşağıdaki kodu css dosyanızın içerisine ekleyin.

/*
Theme Name: Twentytwelve - Child
Theme URI: http://www.muratbutun.com
Author: Murat Bütün
Author URI: http://www.muratbutun.com
Template: twentytwelve
Description: twentytwelve  teması modifiyesi
Version: 1.0.3
*/

Yukarıdaki kodda Template yazan yere wp-contentthemes dizinindeki orijinal kodların olduğu klasör ismini yazınız. Daha sonra bu dosyaya da screenshot.php ve functions.php dosyaları ekleyebilirsiniz. Önemli olan sitenizde Child tema aktif olacak ve theme klasöründe ana temanız da bulunacak.

WordPress Child Theme ile ilgili sorularınızı iletişim sayfasından bana sorabilirsiniz.